Enter your keyword

Negatív hitelminősítői lépések Magyarországgal szemben

Harmóniában a pénzügyekkel

Negatív hitelminősítői lépések Magyarországgal szemben

Negatív hitelminősítői lépések Magyarországgal szemben

Negatív lépéseket jelentett be pénteken Magyarországgal szemben két nagy nemzetközi hitelminősítő is, az IMF/EU-tárgyalások félbemaradásával és a pénzügyi rendszer adóztatásával kapcsolatos aggályaikra hivatkozva.

Először a Moody’s Investors Service közölte, hogy leminősítést valószínűsítő felülvizsgálat alá vette Magyarország közepes befektetői, “Baa1” szintű besorolását, arra a véleményére hivatkozva, hogy a Nemzetközi Valutaalap (IMF) és az EU küldöttségeivel folytatott tárgyalások megállapodás nélküli félbeszakadása miatt megnövekedtek a magyar költségvetési és gazdasági kilátásokat övező bizonytalanságok.

Moody’s eddig is negatív kilátást tartott érvényben a magyar államadósi besorolásra. A pénteken bejelentett felülvizsgálat azonban a negatív kilátásánál erőteljesebb jelzés arra, hogy a cég ronthatja a magyar adósosztályzatot.

ház szuverén adóskockázati besorolásokért felelős alelnöke, Dietmar Hornung a magyar adósosztályzat felülvizsgálatának pénteki bejelentéséhez fűzött indoklásában azt írta: az IMF/EU-küldöttség és a magyar kormány tárgyalásainak kudarca növelte a bizonytalanságot azzal kapcsolatban, hogy a kormány mennyire elszántan törekszik a költségvetés fenntarthatóságának helyreállítására rövid távon.

hitelminősítő szerint az IMF/EU-tárgyalások felfüggesztése beárnyékolja a magyar gazdaság növekedési kilátásait is, azáltal, hogy lefelé ható nyomást gyakorol a forintra és felfelé ható nyomást a finanszírozási költségekre.

A Moody’s véleménye szerint a bankadó is további potenciális visszahúzó erőként hathat a gazdasági aktivitásra, mivel kedvezőtlenül érintheti a hitelezést és az ország befektetési környezetét, emellett a külföldi bankokat magyarországi tevékenységük szűkítésére késztetheti.

A cég ugyanakkor közölte: azt várja, hogy az őszi helyhatósági választások után a magyar kormány, valamint az IMF és az EU egyezségre jut, mivel “mindannyian tudatában vannak azoknak a negatív következményeknek, amelyekkel a program teljes leépülése járna”.

Az elemzés szerint a Moody’s valószínűleg megerősíti Magyarország jelenlegi adósbesorolását, ha hiteles elkötelezettséget lát az IMF által korábban javasolt költségvetési célok mellett, és ha az egyéb makrogazdasági jelzőszámok kedvezőek maradnak.

Ha azonban a következő tárgyalási forduló során meghatározandó új költségvetési célok kevésbé gyors konszolidációs pályára utalnának, egy fokozattal történő leminősítés válik valószínűvé.

magyar adósbesorolás egyszerre több fokozatú leminősítése valószínűtlen, jóllehet ez is előfordulhat, ha a programról folyó tárgyalások sokáig holtponton maradnak, mivel ennek kedvezőtlen árfolyam- és kamatkövetkezményei lehetnek – áll a Moody’s elemzésében.

Nem sokkal a Moody’s-felülvizsgálat bejelentése után egy másik nagy hitelminősítő, a Standard & Poor’s is közölte Londonban, hogy az eddigi stabilról negatívra rontotta Magyarországra érvényben tartott államadósi besorolásainak kilátását, arra a véleményére hivatkozva, hogy a kormány egyes intézkedései kedvezőtlenek lehetnek a magyar gazdaság középtávú makrokilátásaira.

Forrás:vg.hu

Kapcsolatfelvétel
close slider

    a *-gal jelölt mezők kitöltése kötelező