Enter your keyword

Így csökkentené a PSZÁF a devizahitelesek terheit!

Harmóniában a pénzügyekkel

Így csökkentené a PSZÁF a devizahitelesek terheit!

A PSZÁF elküldte a lakossági devizahiteleknél alkalmazandó árfolyamra vonatkozó részletes szakmai javaslatát a nemzetgazdasági miniszternek, egyúttal tájékoztatta a Magyar Nemzeti Bankot (MNB) is – mondta Binder István, a felügyelet szóvivője. A szóvivő ismertette: a felügyelet azt javasolja, hogy a lakossági devizahitelek esetében a bankok az átváltáskor vagy a jegybank hivatalos devizaárfolyamát, vagy saját középárfolyamukat alkalmazzák.

Ezt azért látnák szükségesnek, mert a jelenlegi gyakorlat évi több tízezer forintos többletköltséget okoz az ügyfeleknek, a bankok pedig a hitelek folyósításánál és törlesztésénél alkalmazott vételi, illetve eladási árfolyamok révén olyan árfolyamnyereségre tesznek szert, amely mögött nincs tényleges költség és kockázat.

A javaslat megvalósítása esetén valós tehercsökkentést jelenthet a jelenlegi devizahitel-adósok esetében is. A felügyelet háttérszámításokat végzett, azok alapján készítette el javaslatát – mondta Binder István.

Szász Károly , a PSZÁF elnöke korábban az MTI-nek elmondta: a devizavételi és -eladási árfolyamok több százalékponttal eltérnek a középárfolyamtól, 5-6 százalékponttal is megdrágíthatják a hiteleket. Az elnök szerint az elszámolás középárfolyamhoz kötésével transzparensebbé, olcsóbbá lehetne tenni a devizahiteleket.

A PSZÁF elnöke az elmúlt hetekben más javaslatokat is felvetett. Szerinte végig kellene gondolni, hogy a GIRO Zrt.-nek milyen szerepe legyen a jövőben, annak érdekében, hogy sokkal olcsóbban tudja a belföldi pénzforgalmat lebonyolítani. A biztosítási területen az elnök az egyesületek szerepét gondolná újra. Az egyesületek mögött nincs tényleges tőke és valódi tulajdonosok, ehelyett esetleg a szövetkezeti formát kellene előnyben részesíteni – fejtette ki több sajtónyilatkozatában is.

Forrás:vg.hu

Kapcsolatfelvétel
close slider

    a *-gal jelölt mezők kitöltése kötelező