Enter your keyword

Otthonteremtési kamattámogatás – lakáshitel 2013

Harmóniában a pénzügyekkel

Otthonteremtési kamattámogatás – lakáshitel 2013

Kamattámogatott lakáshitel – Otthonteremtési kamattámogatás változásai
A kormány által létrehozott otthonteremtési kamattámogatás (lakáshitel), amely 2012-ben bővítette a lakáshitelek palettáját, 2013-ban némi átalakuláson esett át, többségében enyhülő szabályokkal. Az új kamattámogatott lakáshitel immáron új lakás vásárlására, építésére, használt lakás vásárlására, bővítésére és korszerűsítésére is igénybe vehető.

A kormány 2012-ben újabb lakáshitel konstrukcióval állt elő, amelynek célja, az ingatlan piac és hitel felvételi kedv erősítése volt. A törekvés bár pozitív célokat szolgált, a kedvezményes lakáshitel paraméterei számos esetben gátló tényezőként hatottak és kiváltották az ügyfelek nem tetszését. A termék felülvizsgálaton esett át és számos pontja kedvező irányban módosult, minek hatására egyre kedveltebb konstrukcióvá válik.

Az Otthonteremtési kamattámogatás – lakáshitel legfontosabb változásai:

  • Korábbi gyakorlattal ellentétben, az eladónak nem kell benyújtania azon nyilatkozatát, miszerint az eladott ingatlan árából 12 hónapon belül másik lakóingatlant vásárol.
  • A kamattámogatás mértéke az 5 éves időtartam alatt változatlan, tehát a lakáshitel törlesztőrészlete nem emelkedik. A kamattámogatás mértéke 50 %, amely állampapírhozamhoz mért és továbbra sem függ gyerekszámtól.
  • Magasabb lakáshitel összeg igényelhető és magasabb lett a megvásárolható ingatlan értékhatára is. Jelenleg tehát használt ingatlan esetében 20 000 000 Ft a maximális érték, a felvehető lakáshitel összege 6 000 000 Ft-ról 10 000 000 Ft-ra emelkedett.
  • A hitel felvevőnek vállalnia kell, hogy a vásárolt ingatlanban 1 éven belül lakóhelyet létesít, amelyet lakcímkártyával igazol. Az igénylőnek vállalnia kell továbbá, hogy lakóhelyét legalább a támogatás időtartamára megtartja a vásárolt ingatlanban. Amennyiben ez nem tartható, úgy a lakáshitel kamattámogatását vissza kell fizetni.
  • A vételár kiegyenlítésével kapcsolatban történt változás, hogy az önerő legfeljebb 10 %-a adható át készpénzben, minden további önerő, amely vételár részlet, kizárólag átutalással adható át.
  • Otthonteremtési kamattámogatással érintett lakáshitel esetén az adás-vételi szerződés megkötését követő 120 napon belül kell a kérelmet beadni, a korábbi 30 nap helyett.

Az Otthonteremtési kamattámogatás további feltétele, hogy az igénylő legalább 180 napja munkáltatói foglalkoztatás alá esik, amelyet írásban igazol, továbbá a lakáshitel feltétele, hogy az igénylő köztartozás mentes adózó, amelyet szintén írásban igazol. A kérelem 2014.december 31-ig nyújtható be.

A korábbi – most is kizárólag új lakás vásárlására, építésére elérhető – kamattámogatott lakáshitellel szemben, ebben a konstrukcióban nem feltétel, hogy az igénylő más ingatlan tulajdonnal ne rendelkezzen, nincs életkori korlát, ill. használt ingatlan vásárlása esetén a kamattámogatás mértéke változatlan.

Gyakorlatilag egy kedvelt hiteltermékké válhat és a fenti változásokkal valóban elérheti célját a termék. Fellendítő szerephez juthat a jelenlegi alacsony számú lakáshitel igénylések közepett, hiszen az első 5 évben például egy 8 000 000 Ft összegű lakáshitel törlesztőrészlete akár 10 000 Ft-tal is alacsonyabb lehet.

 

További részletekért és személyre szabott ajánlatért kérje kollégánk visszahívását, aki 24 órán belül felkeresi Önt, hogy minden részletet tisztázzanak.

Kapcsolatfelvétel
close slider

    a *-gal jelölt mezők kitöltése kötelező