Enter your keyword

Tudnivalók az értékbecslésről

Harmóniában a pénzügyekkel

Tudnivalók az értékbecslésről

Jelzáloghitel esetén, a hitel vagy kölcsön nyújtását megelőzően a bank, a fedezetül ajánlott ingatlant, vagy ingatlanokat minden esetben független értékbecslővel felértékelteti. Az ingatlan értéke az ügylet egyik alapköve, hiszen az adható összeg meghatározó tényezője. Ma Magyarországon törvény által korlátozott az ingatlanok terhelhetősége.

A bank az ügyfél kérésére megrendeli a becslést, melynek díját általában az ügyfél fizeti helyszínen, vagy előre befizetéssel. Számos bank akció keretében elengedi, vagy utólag visszafizeti ennek díját, amennyiben sikeres az ügylet. A díj általában 30 000 Ft körül mozog.

A folyamat szerint, a becslő felméri az ingatlant, készít néhány fotót. Általában 10-15 percnél többet nem tölt az ingatlanban és elsősorban az állagra kíváncsi, tehát a nem „mozdítható” elemekre. Ezt követően kidolgozásra kerül az érték, melynél a környezet, állag, piaci helyzet a meghatározó. Az így elkészült értékbecslés a bankhoz továbbításra kerül, ahol egy fedezet értékelő csoport ellenőrzi a külső szakértő munkáját és adott esetben módosíthat az eredményen. Itt már számíthatnak szubjektív tényezők is, hiszen életkörülmény, színvonal, de akár rendtartási szokások a hitelt elbírálót befolyásolhatják. Természetesen, a minél szebb rend, nem jelent magasabb hitelt, azonban extrém negatív körülmények lehetnek kedvezőtlenül befolyásoló tényezők.

Mivel tehát az értékbecslő munkáját is ellenőrzik, nem érdemes a munkáját akarattal befolyásolni, erre ma már lehetőség sem adódik.

Mivel a bank igyekszik minél inkább biztonságban tudni a pénzét, az ingatlanok értékének meghatározásakor elképzelhető, – hogy azon piaci árnál, amit megadna egy vevő több hónap értékesítés után – hogy alacsonyabb árat állapít meg. Ettől eltérő gyakorlat, hogy a lakásvásárlási hiteleknél, az adás-vételi szerződésbe írt összeget a bank általában elfogadja. Ezt kiegészítendő a szabály: az adás-vételi szerződésbe írt összeg, ill. az értékbecslésben szereplő összegek közül az alacsonyabbikat veszik figyelembe. Amennyiben alacsonyabb lenne a szerződéses összeg, ezt sajnos nem tudjuk meg, mivel ez esetben a bank elfogadja forgalmi értéknek és tájékoztatást nem ad arról, hogy többet ér a vásárlandó ingatlan.

Építési hiteleknél 2,5-3 MM Ft hitel összeg felett, már szakaszosan folyósít a bank, tehát amennyiben a megelőző részlet beépítésre került, érkezik a következő részlet. Minden részfolyósítás előtt ún. szemlét tart a becslő és jelenti a banknak, hogy elkészült a szint, utalhat. Ez természetesen az ügyfél bejelentése alapján. A szemléért már kevesebbet kell fizetnünk, általában az értékbecslési díj fele, amely egyezik a felülvizsgálat díjával is.

Az értékbecslés ideje jellemzően 1 hét. Megrendelés után szinte azonnal helyszínre érkezik a becslő, melynek időpontját a megrendeléskor megadott kontakt személlyel telefonon egyezteti.

A legtöbb banknál van lehetőség előzetes értékbecslést kérni, amennyiben nem vagyunk biztosak a végeredményben, vagy időt szeretnénk spórolni. Előfordul, hogy egy vásárlandó ingatlannál, nem ad elegendő hitelt a bank, mert az ingatlant nem azon az értéken fogadja be, amelyet a vevő elfogadott. Ennek elkerüléséért, esetleges foglaló elvesztésének elkerüléséért érdemes előzetes becslést kérni.

Az értékbecslés 3 hónapig érvényes, tehát ez idő alatt beadható a hitel. Ezt követően általában 6 hónapig, felülvizsgálattal, még később ismételt becsléssel indítható el az igénylés.

 

További kérdés esetén várjuk megkeresésüket a kapcsolat menüpontban található lehetőségeken.

Kapcsolatfelvétel
close slider

    a *-gal jelölt mezők kitöltése kötelező