Enter your keyword

Hitelkiváltás 2013

Harmóniában a pénzügyekkel

Hitelkiváltás 2013

Hitelkiváltás 2013

Többször szóltunk már arról, hogy a pénzügyi világ, így ennek része a hitel-hitelkiváltás és ehhez kapcsolódó konstrukciók folyamatosan változnak, így újabb lehetőségek tűnnek fel, ill. konstrukciók szűnnek meg, ill. a hitelkiváltás intézménye egyre nagyobb teret nyer. A kormány is kifejtette véleményét arról, hogy egy hitel két-három évente megérik a felülvizsgálatra és kedvezőbb hitelkonstrukció bevezetése esetén a hitelkiváltásra.

 

Évekkel ezelőtt a hitelpiac teljesen más képet mutatott mint ma, 2013-ban. Jelenleg a piacon jelzáloghitel címszóval csak forint alapú konstrukciókkal találkozunk, de tapasztalat szerint, a hitelt igénylők körében az idegen devizában történő eladósodottság lehetősége nehezen is lenne elképzelhető. A hitelkiváltás devizában, ehhez mérten kósza képet mutat, mert a bankok és kormányi törekvések iránya némileg eltér. Az árfolyamrögzítés a hitelkiváltás lehetőségeit csorbítja, ezen lehetőség megszűnése esetén várható a hitelkiváltás termékkörének kiszélesedése. A korábbi hitelsokk, a devizahitelek komoly terhe ma már megfontoltságra inti azokat, akik céljaik eléréséhez hitelfelvétel felé fordulnak. Ezzel párhuzamosan megjelent azok tábora is, akik hitelkiváltással élnének és meglévő devizahitelüket cserélnék biztonságosabb forint alapú konstrukcióra, akár kamatveszteséggel is. Az adósok megelégelték a folyamatos bizonytalanságot, a kiszámíthatatlan és tervezhetetlen hitel törlesztőrészletek változásait.

Kormányi beavatkozás nyomán, változáson esett át a hitelek és hitelkiváltás termékkörének árazási struktúrája is. Ma már a bankok kötelezettek arra, hogy referencia árazáshoz kössék a hiteleik kamatát és egyes konstrukciókban fixálják a kamat felárát. Ezzel, sokkal kiszámíthatóbbá tették a hitelek törlesztőrészleteit. Jelenleg a legelterjedtebb árazás Buborhoz kötött, ez piaci lakáshitel, hitelkiváltás és egyéb piaci hitelek esetén általában a jellemző. Ezen szabályozás 2012-ben lépett életbe, tehát a korábbi szerződésekre nem érvényes, ezért ha valakinek évekkel korábban felvett hitele van és szeretné stabilabbá tenni árazását, a hitelkiváltás intézményével kell élnie.

A bankok hiteleik kockázatának beárazásához, vagyis a kamatfelár megállapításához, a folyamatos növekedés fenntartása érdekében állandó lazításra kényszerülnek. E mellé a gazdasági változások jelenleg (2013) folyamatos kamatcsökkentést hoznak magukkal. Ez a két tényező az újonnan fölvett hitelek alacsonyabb árazásához, vagyis alacsonyabb kamat beállításához vezetnek. Egy 2007-2008. évek körül felvett hitel árazása, akár 2-3 %-kal is magasabb lehet, mint a ma felvehető konstrukcióké. A hitelek értékesítése érdekében létrehozott egyéb lazítások, korszerűbb konstrukciók pedig kifizetődőbb pénzügyi termékeket eredményeznek, továbbá megjelent hitelkiváltás, mint húzó ágazat. Mindezek együttes figyelembe vételével, a szó szoros értelmében milliókat spórolhat az, aki hitelkiváltással él és felülvizsgálja és korszerűsíti konstrukcióját.

Megemlítendő különösen az a lehetőség, hogy a korábbi magasabb havi terhek struktúrálhatóak a csökkentett árazás következtében. Tehát ha valaki fizet 100 eFt hiteltörlesztést további 15 évig, könnyen lehet, hogy hitelkiváltásnak köszönhetően ez 90 eFt-ra csökkenthető és a fennt maradó 10 eFt megtakarításra fordítható. Az így megszerezhető hozammal és hiteltőkébe fektethető megtakarítással évekkel és milliókkal csökkenthető egy hitel háztartásra gyakorolt terhe.

A hitelkiváltásra és megtakarításra ma már bankok konkrét konstrukcióval készültek és speciális termékeket fejlesztettek. Amennyiben valaki azonban, nem felel meg ezen bankok igényeinek a hitelkiváltása érdekében, a megtakarítás és hitel kombinációja akár két bank szolgáltatásainak igénybevételével kivitelezhetővé válik.

A hitelkiváltás tehát az adósok érdekében számos előnnyel járhat. Kérje cégünk segítségét, hogy könnyedén eligazodhasson számos bank hitelkiváltó termékének kínálata között és megtalálja a személyre szabott és legmegfelelőbb lehetőséget. Cégünk díjmentes szolgáltatással áll lakossági ügyfelei részére.

Kapcsolatfelvétel
close slider

    a *-gal jelölt mezők kitöltése kötelező