Enter your keyword

Lakáshitel 2013

Harmóniában a pénzügyekkel

Lakáshitel 2013

Lakáshitel 2013

Ismét bebizonyosodott, hogy a lakáshitel piac egy folyamatosan változó és megújuló terület. Bár a 2008-ban Magyarországot is elért válság jelentősen megtépázta a lakáshitel kínálati és keresleti oldalát, néhány év távlatában a gazdasági törekvés, fejlődés újraéleszteni látszik a pénzügyi szektor finanszírozási ágazatát.

Lakáshitel formái

A korábbi évek gyakorlatához hasonlóan, két meghatározó termékkörrel találkozunk. Piaci lakáshitel és az egyre nagyobb teret hódító támogatott lakáshitel, amely termékek különböző feltétel rendszert és kedvezményi kört biztosítanak. A piaci lakáshitel kamata jelenleg 7,1 % és 10 % között mozog, amely banki hitelpolitikától és egyéb kedvezményektől függ. A bankok árukapcsolást alkalmazva jövedelem átutalás, lakásbiztosítás, életbiztosítás, stb. szolgáltatások igénybe vétele esetén, akár 2-3 % kamatkedvezményt biztosítanak piaci lakáshitel esetén. Általában nem említik meg lakáshitel esetén az ügyfeleknek, hogy némi pénzügyi taktikát kihasználva, több évet és millió forintot spórolhatnak meg. Jelenleg az elmúlt évekhez viszonyítva viszonylag alacsony lakáshitel kamatokkal találkozunk, mégis 15-20, de akár 30 év távlatában a felvett hitel többszörösét fizeti vissza az ügyfél. Ezt lenne hivatott szolgálni az ún. taktika.

Lakáshitel és megtakarítás

Találkozunk olyan lakáshitel termékkel, ahol a bank a lakáshitel kamatával azonos betéti kamatot kínál, ezzel komoly ellensúlyt képezve, a lakáshitel futamidejét, vagy kamatát csökkenti. A fent említett kedvezményi rendszert így termékbe öntve, kényelmesen teszi a bank az ügyfelek részére elérhetővé a hitellel egybekötött megtakarítási elvet. A lakáshitelek másik, egyre jelentősebb tábora a támogatott lakáshitelek halmaza. Az egyre jelentősebb jelző, köszönhető a 2012-ben létrehozott és 2013-ban jelentős enyhítésen átesett Otthonteremtési kamattámogatott lakáshitel terméknek. Ennek a finanszírozási formának sokkal enyhébb feltételei vannak, így pl. lakástulajdon, életkor, eltartottak, korábbi támogatott lakáshitel megléte nem akadály. Kevésbé szigorú, mint korábbi de jelenleg is elérhető Fiatalok kamattámogatott lakáshitele, amely kizárólag új ingatlan vásárlására, vagy építésére igényelhető. Ez a finanszírozás életkor szempontjából igen korlátozott, hiszen 0-1 gyermek esetén legfeljebb 35 éves korig, legalább 2 gyermek megléte esetén 45 éves korig igényelhető. További erős korlát, hogy ingatlan tulajdona az igénylőnek nem lehet, amely alól kivétel csak szélsőséges esetekben van. Így pl. bontásra ítélt ingatlan, haszonélvezettel terhelt ingatlan, amely öröklés vagy ajándékozás útján került az igénylő tulajdonába és a haszonélvező bent lakik, ill. legfeljebb 50 % tulajdoni hányaddal rendelkezik az igénylő, amelyet öröklés, vagy tulajdonközösség megszüntetése által szerzett. Az Otthonteremtési kamattámogatott lakáshitel tehát, ezen feltételeket nem írja elő. Továbbá magasabb ingatlan értékekkel számolhat az igénylő új ingatlan vásárlása esetén és ahogy már említésre került, akár használtingatlan vásárlásra és korszerűsítésre is igényelhető. Az Otthonteremtési kamattámogatott lakáshitel kamattámogatott időszaka 5 évig tart, ezt követően az aktuális piaci szintre emelkedik a lakáshitel árazása.

Lakáshitel és szocpol

Említésre méltó a közvetlen támogatás, ismertebb nevén szocpol. Jelenleg (2013. április) szocpol kizárólag új ingatlan vásárlására és építésére vehető igénybe és elérhető mértéke körül-belül fele a korábban elérhető verziójának (átlagos ingatlan mérték esetén 1-1,3 MM Ft). Küszöbön áll a szocpolra vonatkozó szabályozás változása, amely szerint, adott kategóriában szinte kétszeres összeg lesz igényelhető és ismét bevezetésre kerül a fél szocpol, amely használt ingatlan vásárlására és bővítésre is várhatóan igénybe vehető lesz. Jelenleg tehát a lakáshitel piac egy lassan, de egyértelműem nyíló ollóra asszociál, amelyet a kormány is támogatni igyekszik. A gazdasági lassulás megállni, ill. ellen irányba látszik elmozdulni és ezzel párhuzamosan a bankok finanszírozási kedve is várhatóan javul. A lakáshitel piac változása, alakulása nem áll meg és a jelenlegi előrejelzések további kamatcsökkentést, a közvetlen támogatások (szocpol) kiszélesedését mutatják. Amennyiben szeretné Ön is személyre szabottan tudni, mire számíthat, amennyiben lakáshitel felvételét tervezi, vegye fel velünk a kapcsolatot és mi megmutatjuk lehetőségeit, amellyel akár fél évre előre stabilizálhatja lakáshitel felvételének személyi és  jövedelmi oldalát.

Kapcsolatfelvétel
close slider

    a *-gal jelölt mezők kitöltése kötelező