Enter your keyword

A befektetés alapgondolatai

Harmóniában a pénzügyekkel

A befektetés alapgondolatai

 

Amikor ezt a szót meghalljuk hogy befektetés, általában nagy pénzösszegek, ingatlanok, értékpapírok, vagyonok jutnak eszünkbe. Pedig mondhatnánk, hogy ez a befektetések csak egy szűkebb mezsgyéje. Érdekes gondolat, hogy mindannyian végzünk befektetéseket, legfeljebb nem minden esetben közvetlenül anyagi jellegben.

A legelterjedtebb szempontok, a klasszikus befektetési háromszög pontjai: hozam, likviditás, biztonság. Ez alatt értjük, hogy egy befektetés mekkora hasznot hoz, mennyire gyorsan és egyszerűen tudunk hozzájutni és a remélt haszon, ill. tőke mennyire van biztonságban. Ezen szempontokon túl azonban van egyéb nagyon fontos tényező is. Az idő. Kérdés egy befektetés esetén, hogy adott hozam, adott biztonság és hozzáférés mellett, mennyi idő alatt realizálódik, hiszen nem mindegy hogy 1 évig kell várnunk, vagy elegendő 1 hónap.

A befektetések nagyon sok félék lehetnek. Az átlag polgár számára általában a bank, ingatlan, tőzsde és kicsit mélyebb szinten az állam különböző megnyilvánulásai preferáltak.

Befektetni lehet otthon, készpénz formában. Ez magas likviditású, talán közepes biztonságtartalmú és nulla hozam értékkel bíró forma, sőt mondhatni veszteséges befektetés, hiszen az infláció által a folyamatosan veszteség „termelődik”.

Nagyon elterjedt forma a banki befektetés, hiszen szinte mindannyian kapcsolatban vagyunk bankkal mindennapjaink során. Ezen belül a lekötés nélküli befektetések, amelyek általában magas likviditásúak, biztonságosak, azonban igen alacsony hozamúak. Gondoljunk csak a bankszámlán tartott pénzünkre. Ennél tovább menve eszközölhetünk bankbetéteket különböző távlatban, amely biztonságos, óvatosan fogalmazva közepes hozamú és relatív likvid. A relatív szó azért fontos, mert bár lekötve van a pénzünk, ahhoz akár 1 napon belül hozzá férhetünk, általában ez által elveszítve a várt hozamot.

Bank által különböző állampapírok is  elérhetőek, amelyek szintén biztonságos befektetések, az előbbiek alapján közepes hozamúak és relatív likvid lehetőségek.

További befektetés lehet akár bank, akár egyéb pénzügyi szolgáltató által kínált alapok, amelyek a gazdaság több szegmensét összefogva állnak rendelkezésre. Általában a  befektető elvárt hozam szintje, merészsége határozza meg a befektetés területét. Állampapírok, ingatlanok, részvények, stb. önállóan, vagy vegyes összetételben. Úgynevezett portfólió, amely a különböző területek bizonyos arányban történő kombinációját jelenti, kiegyensúlyozhatja a befektetéskockázati tényezőit. Kombinálhatunk például állampapírokat, melyek biztonságos, ám alacsony hozamú lehetőségek, részvény csomagokkal, amelyek kevésbé biztonságos, de magas hozamot nyújtani képes befektetések. A lehetőségek tárháza igen tág, akár 8-10 féle formát is igénybe vehetünk. Minél elaprózottabb az eszköz tár, annál inkább porlasztott a kockázat, azonban a hozam, vagy likviditás terhére. Legfontosabb az, hogy bármit is teszünk a pénzünkkel ha biztonság, likviditás, hozam, idő szempontokból képzeletben létrehozunk egy gúlát a testen belül a négy pont metszés pontja által láthatjuk a befektetésünk összképét.

Számos más befektetés létezik a világban a bankból kilépve. Ingatlanok, műtárgyak, eszközök, gépek, eszmei értékek, stb.

Tökéletes befektetés nem létezik, hiszen minden szempont nem lehet végpontban. Amit megtehetünk, hogy saját személyiségünket, lehetőségeinket, céljainkat, felelősségi körünket figyelembe véve döntünk arról, melyik befektetési formát választjuk. Vis major helyzetekre felkészülni nem lehet és nem is érdemes a szempontokat a végletekig boncolni, hiszen minden válasz után feltehető egy kétkedő kérdés. Látni kell a reális kérdések körét és a megfelelő válaszok alapján az adott befektetési kör kínálatából kiválasztani a legjobb paraméterekkel rendelkezőt. Például ha a szempontok alapján bankbetét a legmegfelelőbb választás számunkra, akkor meg kell vizsgálni széles körben a bankok kínálatát és választani. A különböző lehetőségeket nem csak adott szegmensben érdemes vizsgálni. Sokan esnek abba a hibába, hogy csak arról hoznak döntést, melyik befektetési formát válasszák. Ez azonban egy korlát, hiszen miért lenne akadály, hogy valaki például a pénze 1/3-ad részét bankba, 1/3-ad részét tőzsdére, 1/3-ad részét ingatlanba fektesse és sor folytatható. A portfólió nem csak adott területen belül lehetséges. Ez a kép amolyan halmaz a halmazban, amelyben még egy halmaz van. Ez így bután hangzik, de ha belegondolunk több szintű befektetés lehetséges és érdemes. A befektetést ajánló cégek probléma köre az, hogy a piacnak csak egyetlen szegmensét képviselik és abban kínálják a “legjobbat”. Mi megmutatjuk a lehetőségeket annak figyelembe vételével, hogy ki milyen személyiségű és nem egy adott lehetőséget boncolunk mélyen, hanem tájékoztatás jelleggel a téma lehetőségeit szemléltetjük. Kérdezze tanácsadónkat!

Kapcsolatfelvétel
close slider

    a *-gal jelölt mezők kitöltése kötelező