Enter your keyword

Megéri a hitelkiváltás

Harmóniában a pénzügyekkel

Megéri a hitelkiváltás

A hitelkiváltás előszobája

Az elmúlt két év piaci változásai nyomán, a hitellel rendelkezők többsége veszteséget könyvelhetett el, legalábbis a papírforma szerint biztosan. A svájci frankkal rendelkezők akár igen komoly szinten. A korábbi csábító devizahitelek ilyen fokú veszély lehetőségeit nehéz volt reálisan elképzelni, hiszen korábban nem volt példa akkora árfolyam kilengésre, amilyet manapság tapasztalunk.

Sajnos, vagy nem – ezt mindenki saját értékrendje szerint eldöntheti – a hitelezéssel kapcsolatos folyamatok a kormány befolyása alá is kerültek. Politikai kampányfogás, vagy ésszerű cselekvés sorozat? Az új rendelkezések szerint például, devizában új hitelt, nem lehet bejegyezni lakossági hitel nyomán. Ez valóban megóvhatja az adósokat attól, hogy otthonukat túlzottan nagy teher alá tegyék egy esetleges árfolyam elmozdulás esetén. De kérdés, hogy azoknak, akik pl. rendelkeznek EUR jövedelemmel, előny-e ez a megkötés.

A hitelkiváltás jelenlegi lehetőségei

A piacról teljesen nem tűntek el a deviza hitelek, mert néhány bank él törvény adta lehetőséggel: hitelkiváltás esetén amennyiben az ingatlanon nem növekszik a teher, lehetséges a deviza bejegyzés. Mondhatjuk, hogy ezek a bankok, specializálták magukat a hitelkiváltásra. Bár sokkal kevesebb az ügyfél, ők is komoly verseny helyzet nélkül maradtak. A kevesebb ügyfél nagyrészt fakadhat abból, hogy kevesen tudják, amennyiben csak kiváltani akarják hitelüket, az megtörténhet devizában is, így nem kell elkönyveliük az árfolyam elmozdulásból fakadó veszteséget. Konkrétan, CHF-ben hitelkiváltás, a forgalmi érték 45 %-ig CHF-ban, vagy akár 60 %-ig EUR-ban lehetséges. Egyedi esetben a forgalmi érték 91 %-ig képes bank a hitelkiváltásra, azonban ennek külön feltételei vannak. Fontos eleme az eljárásnak, hogy csak azonos mértékben, vagy magasabb hiteligény esetén csak “jobb” devizában lehetséges a hitelkiváltás. E szerint, egy 10 000 000 Ft értékű ingatlan esetében átszámítva 5 MM Ft CHF, amennyiben átszámítva 5,5 MM Ft-ot tesz ki, csak EUR-ban, vagy HUF-ban lehetséges a hitelkiváltás. Forintban a hitelkiváltás a forgalmi érték 75 %-ig lehetséges.

Azok a bankok, amelyek megcélozták a jelen piacon a hitelkiváltást, akár igen kedvező 4,2 %-os EUR kamatozású, kezelési költség nélküli konstrukciót kínálnak. Egy 25 MM Ft-os hitel esetén, akár 30-35 %-ot is megspórolhatunk havonta, természetesen azonos futamidő mellett.

Számos esetben előfordul, hogy megnövekedett törlesztő részlet nehezíti a család életét. Bár jelenleg igen nehéz prognosztizálni a piaci folyamatokat még irány szempontból is, a hitelkiváltás képes konszolidálni a helyzetet amely nem csak rövid távú megoldás. 10-20, de akár 30-40 eFt maradhat a családi kasszában, amennyiben élnek a hitelkiváltás lehetőségével. Veszteséget kevésbé könyvelnek el, mert a kiváltó bank deviza kereszt árfolyamot alkalmaz például CHF és EUR esetén.

A hitelkiváltást végzők másik nagy tábora a több hitelt összevonó, adósságrendezők. Számos esetben nekik nehezebb a segítségükre lenni, mert amennyiben idegen devizában adósodtak el, az ingatlanra szintén devizában fogyasztási kölcsönöket terhelni nem lehet. Amennyiben az árfolyam eltérés nem oly mértékű, hogy kezelhetetlen az ingatlanon lévő hitel állomány, érdemes a forintban történő hitelkiváltásban gondolkodni.

Javasoljuk, hogy akármilyen helyzetben is van, kérdezze meg szakértőinket a lehetőségeiről. Mivel a bank nem fog senkihez bekopogtatni, hogy van egy jó lehetőség a hitelkiváltás, éljen vele, menjen a dolgok elébe. Kérje szakértőnk segítségét és ha van mód, tegye könnyebbé mindennapjait!

 

Kapcsolatfelvétel
close slider

    a *-gal jelölt mezők kitöltése kötelező