Enter your keyword

CSOK mint önerő

Harmóniában a pénzügyekkel

CSOK mint önerő

Sokszor fölmerül a kérdés a CSOK igénylésével kapcsolatban, lehet-e önerő, hogyan, miként számítják be a bankok lakásvásárlás, építés esetén a vételárba. A CSOK egy vissza nem térítendő állami támogatás, amely három részre bontható.

Megelőlegező CSOK támogatás, klasszikus CSOK, utólagos CSOK. A különbséget a gyermekek megléte teszi, akik után a támogatás jár, illetve igényelhető. Megelőlegező CSOK-ról beszélünk, ha vállalt gyermek(ek)ről beszélünk. Ha már megszületett gyermekek után igényli valaki a CSOK-ot, akkor klasszikus támogatás, ha hitelfelvételt követően születik gyermek, akkor pedig utólagos CSOK.

A lakásvásárlásnál az önerő kérdés természetesen a vállalt és meglévő gyermekek utáni CSOK támogatás kérdése, ami valóban elkülönül a bankok felfogásában.

A meglévő gyermekek után járó CSOK minden esetben önerő. Az klasszikus kérdés, a kötelező önerő, vagyis a maximális 80 %-os finanszírozási plafon kérdése. A finanszírozási maximum miatt ugyanis, 20 % önerő szükséges a vásárlások esetén. Ebben lehet kivétel egyes bankoknál a pótingatlanos vásárlás, ahol akár 0 Ft-tal is lehetséges a vásárlás. De ha ez nem áll rendelkezésre vajon lehetséges-e csak CSOK által biztosítani az önerőt?

Jelenleg a piacon 1-2 bank van, akik vállalt gyermekek esetén a kötelező önerő részeként elfogadják a CSOK-ot, tehát a gyermek vállalás esetén, a megelőlegező támogatás és hitel kombinációjával történő lakásvásárlást. A CSOK minden esetben lehet önerő, de különbség, hogy a bankok többsége csak a 80 %-on belül fogadja el a megelőlegező CSOK-ot, vagyis a szükséges felveendő hitelösszegét lehet vele csökkenteni. Ennek az egyszerű oka az, hogy a megelőlegező CSOK amennyiben nem teljesül, hitellé változik, ami túlterhelheti az ingatlant és többlet hitel a jövedelmet, tehát extra kockázatot rejt a finanszírozásban.

Ha meglévő gyermekekről beszélünk, ott 10-ből 8 bank elfogadja az önerő nélküli vásárlást és a CSOK tisztán lehet önerő, vagyis 0 Ft-tal lehetséges a lakásvásárlás.

Amennyiben vállalt gyermekekről beszélünk, az ügyfeleknek el kell fogadniuk a bankválasztás szűkösségét, mert így bár megvalósítható a cél vagyis az, hogy 0-Ft-tal történjen a lakásvásárlás, de esetenként csak bizonyos kompromisszumok árán.

További információkért kérjen visszahívást és kollégánk 24 órán belül felveszi Önnel a kapcsolatot, a felmerülő kérdések tisztázása érdekében.

 

Kapcsolatfelvétel
close slider

    a *-gal jelölt mezők kitöltése kötelező