Enter your keyword

Kevesebb hitelt visszafizetni

Harmóniában a pénzügyekkel

Akár meglévő hitellel rendelkezik, akár hitel felvételt tervez, a lakáskassza megtakarítás komoly segítség a visszafizetésben.

Az Ön törlesztése mellé még egy ajándék törlesztőrészletet kap minden hónapban.

Az állami támogatás az Ön hiteltartozását csökkenti, ezáltal:

  • jelentős futamidő csökkenést érhet el,
  • jelentősen kevesebb kamatot kell a banknak megfizetnie.

Nézzük a részleteket

Hogy működik a hitel állami segítséggel való előtörlesztése?

A lakáskassza felhasználható lakáscél megvalósításra, így vásárlásra, felújításra és hitel tőke csökkentésre.  A lakáskasszából – megtakarítás, állami támogatás, kamatok mértékéig – való előtörlesztés a Minősített Fogyasztóbarát Lakáshitelek esetében díjmentes, illetve számos banknál az általános lakáshitelek előtörlesztése díjmentes lehet.

Legalább 4, de akár 5, 6, 8, 10 évig tartó szerződést kötünk a lakáskassza szolgáltatóval és a lejáratkor a felgyülemlett összegről rendelkeznünk kell. Meglévő lakáshitelünkbe kérhetjük a betörlesztést, tehát a teljese összeg, a mi megtakarításunk és az állami támogatás is a fennálló hitel tőkéjébe kerül betörlesztésre.

Nézzünk egy példát

10 000 000 Ft hitelt vettünk fel 20 évre, a kamat jelenleg 3 %, törlesztőrészlet 55 500 Ft. E mellett gyűjtünk havi 20 000 Ft-ot lakáskassza megtakarításban, így az alábbiak szerint alakul a hitelünk előtörlesztés esetén:

A legjobban akkor járunk, ha 10 éven át fizetjük a lakáskassza megtakarítást, mert így ajándékba kapunk az államtól 720 000 Ft-ot, továbbá az előtörlesztés miatt meg nem fizetett kamatok révén, 1 229 262 Ft-ot takarítunk szemben azzal, ha végig fizetjük a hitelünket.

Nézzük meg ugyan ezt a példát, de növeljük a lakáskassza szerződések számát és havonta a 10 000 000 Ft hitel 55 500 Ft törlesztőrészlete mellé, 36 000 Ft lakáskassza megtakarítást fizetünk.

A legjobban akkor járunk, ha 10 éven át fizetjük a lakáskassza megtakarítást, mert így ajándékba kapunk az államtól 1 296 000 Ft-ot és a hitel megszűnik 10 év alatt. Továbbá az előtörlesztés miatt meg nem fizetett kamatok révén, 2 212 623 Ft-ot takarítunk szemben azzal, ha végig fizetjük a hitelünket.

Nézzük meg ugyan ezt a példát, de növeljük a lakáskassza szerződések számát és havonta a 10 000 000 Ft hitel 55 500 Ft törlesztőrészlete mellé, 80 000 Ft lakáskassza megtakarítást fizetünk.

A legjobban akkor járunk, ha 6 éven át fizetjük a lakáskassza megtakarítást, mert így ajándékba kapunk az államtól 1 728 000 Ft-ot és a hitel megszűnik 6 év alatt. Továbbá az előtörlesztés miatt meg nem fizetett kamatok révén, 3 436 690 Ft-ot takarítunk szemben azzal, ha végig fizetjük a hitelünket.

Ha Ön szeretne kevesebb összeget visszafizetni a banknak, mint amennyit felvett, a lakáskassza megtakarítással ezt megteheti, hiszen ahogy a fenti példa is mutatja, a saját megtakarítás és állami támogatások kihasználásával Ön a felvett 10 000 000 Ft hitelére, visszafizet 9 883 310 Ft-ot.

Fontos! Jelen kalkuláció a kamatok változatlanságát feltételezi 6 éven át és törlesztéshez használt kamatperiódus 6-12 hónapos variációkkal készült.

Milyen hitelekbe lehet lakáskasszát betörleszteni?

A lakáskassza előtörleszthetőségének feltétele, hogy lakáshitellel rendelkezzen az adós. Lakáshitel lehet:

  • használt lakásvásárlásra fordított hitel,
  • új lakás vásárlására fordított hitel,
  • lakás építésére fordított hitel,
  • lakás felújítására fordított hitel,
  • támogatott lakáscélú hitelek,
  • gyűjtőszámla-hitelek,
  • fenti hitelek első kiváltásának esetei.

Fontos, hogy ha rendelkezett az adós lakáshitellel, de kiváltotta, úgy a kiváltó bank már nem lakáscélú hitelként tartja nyilván a tartozást, hanem egyéb, például hitelkiváltás, adósságrendezés, stb. címszóval. Ebben a helyzetben, ha lakáskasszával rendelkezik az adós, a kiváltó bank leigazolja, hogy lakáshitelt váltott ki korábban és így betörleszthető a lakáskassza megtakarítás a hitel tartozásába. Sajnos előfordul, hogy második kiváltáskor a kiváltó bank már nem igazolja le a legelső lakáshitel meglétét, hiszen ez a kiváltás már kiváltó hitel kiváltása. Így pedig a lakáskassza megtakarítás nem használható fel előtörlesztésre.

Kinek a hitelébe lehet betörleszteni a lakáskassza megtakarítást?

Valamely személy, a saját lakáskassza megtakarítását saját hitelébe és közeli hozzátartozójának a hitelébe betörlesztheti.  Illetve ez igaz lakáscélú felhasználást illetően is.

A közeli hozzátartozói kör:

  • szülő,
  • gyermek, (örökbefogadott és nevelt gyermek is)
  • nagyszülő,
  • unoka,
  • házastárs,
  • testvér.
Mennyibe kerül a lakáskassza előtörlesztése?

A Minősített Fogyasztóbarát Lakáshitelek esetében a lakáskasszából való előtörlesztés – saját megtakarítás, állami támogatás, kamatok – díjmentes. Ezen felül által számos banknál találunk ingyenes előtörlesztési lehetőségeket. A Bestbankár ügyfelei, több banknál is 4-5 év után díjmentes előtörlesztési lehetőséget kapnak egyedi kedvezményként. Legrosszabb esetben, az elő és végtörlesztési díjak az előtörlesztett összeg 1-1,5 %-a körül kalkulálhatóak.

Mi a menete a lakáskasszából való előtörlesztésnek?

Igazolást kell kérnünk a bankunktól a fennálló lakáshitelünkről, az elő vagy végtörlesztés célzatával. Ezzel az igazolással, a lejárt lakáskasszánkat kérhetjük betörlesztéshez, amit a szolgáltatónál kell jeleznünk.

Ha kiváltottuk már a hitelünket, úgy további igazolásra is szükség van, miszerint eredendően lakáshitellel rendelkeztünk. Az ügyintézés átfutási ideje akár 30 nap is lehet, illetve a lakáskassza kiutalási ideje az új szerződések esetében 60 nap, a régebben kötötteknél 90 nap. Ezt külön díj ellenében kérhetjük gyorsított eljárásban is.

Kapcsolatfelvétel
close slider

    a *-gal jelölt mezők kitöltése kötelező