kedd, augusztus 22, 2017
   
TEXT_SIZE

Az éves szabadság kiadása

Ügyvédi hírek

Az egész éves hajtás után bizony jól esik a pihenés. Ilyenkor mindenki szívesen tölti az év utolsó napjait családi, baráti körben. Sok cég bezár és csak januárban kezdi újra a tevékenységét, de ezt nem mindenki teheti meg. Meddig adható ki jogszerűen az éves szabadság és hogyan történhet a kiadása?

A kiadás időpontját nagyrészt a munkáltató határozhatja meg, természetesen a munkavállaló előzetes meghallgatása után. Nagyrészt, hiszen a munkavállalónak is saytc.mobi van beleszólási joga, az alapszabadsága egynegyedét kérésének megfelelően kell részére kiadni. Azt, hogy ezt mikor szeretné igénybe venni, legkésőbb a szabadság előtt 15 nappal közölnie kell a munkáltatóval annak érdekében, hogy a munkáltató a megfelelő munkaszervezésről, működésről, helyettesítésről gondoskodni tudjon. 

 

Előfordulhat azonban olyan eset, amikor valaki fontos, hirtelen jött személyes vagy családi ok miatt nem tud munkába menni és szabadságot venne ki. Ilyen esetben haladéktalanul kell jeleznie ezt munkáltatója felé és az így kivett szabadság nem lehet hosszabb 3 napnál. Ilyen eset maximum 3 alkalommal és az alapszabadság egynegyedének terhére valósulhat meg. Természetesen a munkáltatónak is időben kell tájékoztatnia munkatársait, hogy mikor mehetnek a jól megérdemelt pihenésre. Ezt a szabadság kezdete előtt 1 hónappal kell megtennie. 

Fő szabály, hogy a szabadságot mindig abban az évben kell kiadni, amikor az jár, valamint nagyon elaprózni sem lehet, mert a törvény azt is előírja, hogy kettőnél több részletben csak a munkavállaló kérésére lehet kiadni. 

2007. március 31-ig a jogszabály lehetőséget adott arra, hogy a munkáltató meghatározott esetben a szabadságot legkésőbb a tárgyévet követő év június 30-ig - kollektív szerződés rendelkezése esetén a tárgyévet követő év december 31-ig - adhassa ki, ha az esedékesség éve letelt. Ezt a rendelkezést az Alkotmánybíróság 2007. március 31-től megsemmisítette. 

Ma a munkáltató kivételesen fontos gazdasági érdek, illetve a működési körét közvetlenül és súlyosan érintő ok esetén a szabadságot legkésőbb az esedékesség évét követő év március 31-ig, kollektív szerződés rendelkezése esetén az esedékesség évét követő év június 30-ig adhatja ki. 

Mi minősül kivételesen fontos gazdasági érdeknek, vagy súlyos és közvetlen oknak? 

A munkaszervezéstől független körülmény minősülhet ennek, ami a munkáltató gazdálkodását meghatározó módon hátrányosan befolyásolná, ha a szabadság kiadásra kerülne. A munkáltató működési körét közvetlenül és súlyosan érintő ok lehet például baleset, elemi csapás vagy súlyos kár, továbbá az életet, testi épséget, egészséget fenyegető közvetlen és súlyos veszély megelőzése, illetve elhárítása. 

A szabadság kiadására vonatkozóan további szabályok is léteznek, így egy-egy felmerülő esetben célszerű szakemberrel konzultálni. 

A megbízható jogi képviselő 

 

Látogasson el megújult honlapunkra és ismerje meg ajánlatainkat!

 

www.megbizhatougyvediiroda.hu

Dr. Kocsis Ildikó Ügyvédi Iroda

 

Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse.

(1) 266-6621

http://www.kocsis-iroda.hu, www.megbizhatougyvediiroda.hu/

A fenti rövid tájékoztatás a teljesség igénye nélkül, figyelemfelhívó célzattal készült, mely nem minősül jogi tanácsadásnak.

Hitel kalkulátor


Kölcsönösszeg:

(Használj "." formátumú tizedesjegyet)
Futamidő:
Év
Kamatláb:
%
Havi törlesztőrészlet:
HUF

Help

Hitel és kedvezmények

TEGYE FEL KÉRDÉSEIT

  • Mentőcsomag Tisztelt Szerkesztő! Hallottam, hogy a devizahitelesek segítésére a kormány kidolgozta a könnyítő programot, amivel csökkentik a törlesztő részletet.
  • Minimálbérrel hitel A.Attila vagyok és minimálbért keresek hivatalosan,
  • Kedvezőbb EUR hitel Tisztelt Szerkesztő, Jelenleg rendelkezem deviza hitellel (CHF) és érdeklődnék, hogy lehet-e kedvezőbb hitelre kiváltani? 7 500 000 Ft-ot vettünk fel 4 éve és most nagyon magas lett a részlet,...

BÉRKALKULÁTOR

Részletes információk: bérkalkulátor
 

Hitelkiváltás - napi tipp

A hitelkiváltás a korábbi magas kamatú konstrukció átváltása egy kedvezőbb kamatozásúra. Több ezer, de akár több tízezer forintot spórolhat a hitelkiváltás által havonta, amit saját céljaira fordíthat. Érdemes követni a piacot és ha van jobb ajánlat, élni vele. Keressen minket bizalommal és kérjen díjmentes kalkulációt!

                                                         

 

Lakáshitel - napi tipp

Lakáshitel felvétel esetén a megvásárolandó ingatlan 75 %-a terhelhető le hitellel.Tehát jelenleg jelzálog alapú lakáshitel igényléséhez 25 % önerő szükséges. Keressen minket bizalommal és kérjen díjmentes kalkulációt!

 

Lakáshitel akció

Jogi vélemény

  • Árverezés esetén kártalanítás?  Tisztelt Ügyvéd úr! 2012.-ben elárverezték az ingatlanomat, 18mft.-ot ért, 12mft.-ra értékelték és 7.3mft.-ért elárverezték, egy kiskoruval 1héten belül utcára kerültem kérhetek...

lakásbiztosítás

Valuta konverter

Mennyiség: 

Ebbe:

  

Partnerprogram

Tőzsde

1 DOW 21,703.75
+29.24 (0.13%)    
2 S&P 2,428.37
+2.82 (0.12%)    
3 NASDAQ 6,213.13
-3.40 (-0.05%)