Enter your keyword

Lakáscélom van

Harmóniában a pénzügyekkel

A lakáskassza megtakarítás elsődleges célja, hogy aki lakást szeretne vásárolni valamikor a jövőben, már előre megtakarítást kezdjen és ehhez az állam támogatást biztosít. A támogatás mértéke a befizetések után 30 %, maximum évi 72 000 Ft szerződésenként.

A megtakarítás és így a havi befizetés önkéntes, tehát bármikor felfüggeszthető vagy lezárható. Természetesen a havi megtakarítás be nem fizetése esetén, nem jár az állami támogatás.

Lakáscélok, amelyre a lakáskassza megtakarítás fordítható vásárlás esetén

Lakás, családi ház, lakótelek, tanya lakóingatlan vásárlása, építése vagy cseréje.

A lakáskassza legrövidebb megtakarítási ideje 4 év. Ha valaki 4 év megtakarítási idő előtt visszakéri a befizetett összeget a lakáskassza megtakarításából és azt akár lakás célra, akár bármilyen egyéb célra használja fel, az állami támogatást nem kapja meg ugyan, de az addigi befizetéseit igen.  Amennyiben 4 évnél hosszabb megtakarítási idejű lakáskassza szerződéssel rendelkezik valaki és 4 év után, de a szerződés lejárata előtt felbontja a szerződést, a pénzt pedig lakáscélra kívánja felhasználni, úgy a saját megtakarítást, kamatokat és állami támogatást megkapja.

Ha valaki 4 évnél hosszabb megtakarítási idejű szerződéssel rendelkezik és 4 év után, de a szerződés lejárata előtt felbontja a szerződést, a felgyűlt összeget pedig egyéb célra használja, úgy visszakapja a megtakarításait, de az állami támogatást nem.

A lakáskassza megtakarítás az egyik legegyszerűbb és egyben legvonzóbb megtakarítási lehetőség, mert adómentes, államilag garantált, könnyen hozzájuthatunk a pénzünkhöz és magas hozamértékkel bír. A 4 éves megtakarítási idejű lakáskassza szerződés hozama 12 % fölötti, ami köszönhető az állami támogatás mértékének.

 

Nézzünk egy példát, amennyiben valaki úgy gondolja, hogy 10 év múlva szeretne lakást vásárolni és várhatóan 15 000 000 Ft összegre lesz szüksége.

Amennyiben 10 év múlva egy banktól 3 % kamat mellett felvesz az adós egy ekkora összeget, úgy 20 éven át tartó törlesztés mellett, – változatlan kamatokkal – 19 965 600 Ft-ot fog visszafizetni a banknak. A havi törlesztőrészlete 83 190 Ft lesz. A hitel kamata sajnos változhat, ezért kiszámíthatatlan. A teljes terv 30 év múlva ér véget. Ebben a példában egy 15 000 000 Ft értékű lakásért összesen 19 965 600 Ft-ot kell fizetni.

Amennyiben ma elkezd megtakarítani a leendő adós, úgy a havi szükséges összeg, amit félre kell tennie 61 000 Ft. 10 év alatt a saját megtakarítás összege 7 320 000 Ft lesz, amihez az állam támogatásként 2 196 000 Ft-ot ad és ehhez jön még 48 000 Ft kamat. Összesen 9 564 000 Ft áll rendelkezésre. Szükségünk van még 10 év múlva 5 436 000 Ft hitelre, amit további 118 hónapra tudunk felvenni és már most tudjuk, hogy annak a hitelnek a kamat 5,99%, mert a lakáskassza szerződés ezt rögzíti. Tehát a hitel teljes mértékben kiszámítható és tervezhető havi kiadást jelent. Az összes kiadás így a 20 év alatt 14 559 064 Ft, pedig mi 15 000 000 Ft-ot költöttünk el lakásvásárlásra. Vagyis egy 15 000 000 Ft értékű lakásért, 14 559 064 Ft-ot kell fizetni a lakáskassza megtakarítással.

Ki lehet lakáskassza megtakarító?
  • Természetes személy saját nevében, saját maga, illetve természetes személy kedvezményezett javára, vagyis közeli hozzátartozó részére köthetünk lakáskassza megtakarítást.

Gyermekünk részére, ha 10 év múlva szeretnénk lakástámogatást nyújtani, köthetünk lakáskassza szerződést. De közeli hozzátartozó lehet még unoka, szülő, nagyszülő, testvér, házastárs.

  • Korlátozottan cselekvőképes természetes személy, az általa megnevezett természetes személy kedvezményezett javára
  • Gyám, eseti gondnok, alapítvány, természetes személy, társadalmi szervezet egyház, illetőleg helyi önkormányzat a gyermekvédelmi gondoskodásban élő gyermek, mint kedvezményezett javára, életkezdésének elősegítése céljából.

A lakáskassza szerződés kedvezményezetti feltétele, hogy az adott személy adószáma szabad legyen, tehát más lakáskassza szerződésben ne szerepeljen kedvezményezettként.

Kapcsolatfelvétel
close slider

    a *-gal jelölt mezők kitöltése kötelező