Enter your keyword

Minősített fogyasztóbarát lakáshitel

Harmóniában a pénzügyekkel

Minősített fogyasztóbarát lakáshitel

Az MNB a hiteltermékek átláthatóságának és azok, könnyebb összehasonlíthatóságának érdekében, megalkotta a „Minősített Fogyasztóbarát Lakáshitel” minősítést a hiteltermékekre, amelyet csak  meghatározott feltételeknek megfelelő, forint alapú banki lakáshiteltermékek kaphatnak meg.

A minősített fogyasztóbarát lakáshitel termékek főbb paraméterei:

 • Kizárólag annuitásos törlesztés (egyenlő havi törlesztőrészletek) megengedett. Kivételt képeznek ez alól a részletekben folyósított hitelek a hitelösszeg teljes folyósításáig.
 • A kamatperiódus hossza 3, 5, 10 év lehet, vagy a futamidő végéig tartó kamatrögzítés alkalmazása elvárt.
 • A hitelbírálati határidő az értékbecslés rendelkezésre állásától számított  maximum 15 munkanap.
 • A folyósítási határidő a folyósítási feltételek teljesítésétől számított 2 munkanap (ügyfélkérésre eltérés lehet)
 • A hitelező által választott referenciaértékhez viszonyított kamatfelár nem haladhatja meg a 3,5 százalékpontot (350 bázispontot).
 • A folyósításig felmerülő és az előtörlesztéshez kapcsolódó díjak maximáltak:
  • Folyósítási díj: maximum a hitelösszeg 0,75%-a, de legfeljebb 150 ezer Ft.
  • Az előtörlesztési díj nem haladhatja meg az előtörlesztett összeg 1%-át, lakástakarék-pénztári betétből pedig a szerződés szerint elérhető megtakarítás, a hozzá kapcsolódó állami támogatás és az azokra jóváírt kamat mértékéig az előtörlesztés díjmentes.

Minősített fogyasztóbarát lakáshitel termékek

Jelenleg nincs Otthonteremtési kamattámogatás mellett elérhető Minősített fogyasztóbarát lakáshitel.

A pénzintézeteknél jelenleg támogatás nélküli, tehát úgynevezett piaci lakáshitel formában érhető el a minősített fogyasztóbarát lakáshitel. Jelenlegi tapasztalat, hogy különböző termék variációkra vezetik be a bankok ezt a terméket. Az MNB előírása szerint, 3, 5 10 éves kamatperiódusú vagy a futamidő végéig fix kamatozású termékek érhetőek el.

A minősített fogyasztóbarát lakáshitel egyéb előírásai az MNB által

A Minősített fogyasztóbarát lakáshitel feltétele, hogy a fedezetül szolgáló ingatlanra (kivéve a biztosítékként felajánlott telket) vonatkozó vagyonbiztosítással kell rendelkezni, amelynek költségei a fogyasztót terhelik. A hitelező előírásaitól függően az ilyen biztosítási szerződésből eredő, biztosítási összegre vonatkozó követelést biztosítékként a hitelezőre kell átruháznia a fogyasztónak. Amennyiben a minősített fogyasztóbarát lakáshitelt értékesítő ajánlatot adó hitelezőhöz fordul a fogyasztó a minősített termékre vonatkozó információkéréssel, a hitelező a fogyasztó rendelkezésére bocsátja a Minősített fogyasztóbarát lakáshitel részletes feltételeit tartalmazó termékismertetőt, valamint egy olyan ellenőrző listát is, amely a folyósításig terjedő időszakban benyújtandó és bemutatandó dokumentumok és igazolások felsorolását tartalmazza.

Kapcsolatfelvétel
close slider

  a *-gal jelölt mezők kitöltése kötelező