Enter your keyword

Áthidaló hitel

Harmóniában a pénzügyekkel

A banki termékpalettán szerepel az áthidaló kölcsön vagy hitel néven elérhető finanszírozás, amit lakásvásárlás érdekében tud igénybe venni a leendő adós. Az áthidaló kölcsön lényege, hogy meglévő ingatlan eladásáig is pénzhez jusson a vevő, ezzel pedig nem elengedve a megvásárlandó ingatlant.

Mit jelent az, hogy áthidaló a hitel?

A termék elnevezés abból fakad, hogy ezzel a lehetőséggel azt az időszakot lehet áthidalni, amíg valaki eladja a meglévő ingatlanát és ezt követően vásárol egy másikat. Probléma lehet a tökéletes összehangolás az eladás és vétel között, hiszen ha túl korán sikerül eladni valamit és nincs még megfelelő beköltözhető ingatlan vagy nem sikerül időben eladni, azzal pedig a kifizetés ütközhet akadályokba. Az áthidaló hitel jellemzően 1,5 – 2 év távlatra igényelhető, ezzel a meglévő ingatlan értékesítése nyugodtabb körülmények közé kerül.

Az áthidaló hitel működése

A vevő, rendelkezik egy ingatlannal, amit szeretne értékesíteni és abból kifizetni a vásárlandó ingatlan vételárát. A bank mind a vásárlandó, mind az eladásra kerülő ingatlant fedezetként bevonja az ügyletbe és természetesen eladáskor, az eladott ingatlant kiengedi az ügyletből.

Az áthidaló hitel csak néhány banknál érhető el és ezen lehetőségek között is van különbség. Az igazi áthidaló hitel az, ahol sem tőkét, sem kamatot nem kell fizetni az áthidalási időszak alatt. Amikor az eladandó ingatlanból a pénz befolyik, egy összegben a tartozás és addig felgyülemlett kamatot fizeti ki az adós.

Van azonban eltérő verzió is, ahol tőkét nem, csak kamatot szükséges fizetni és végtörlesztéskor a teljes tartozás fizetendő ki. Bár ez a konstrukció áthidaló kölcsön vagy hitel néven fut a piacon, inkább hasonlít a türelmi idős termékekre.

Az áthidaló kölcsönt általában maximum 2 évre adja a bank. Amennyiben ezen időn belül nem sikerül eladni a korábbi ingatlant, úgy normál havi törlesztőrészletű banki kölcsönné változik és havi törlesztést kell fizetnünk. Ennek a paramétereit természetesen az áthidaló kölcsön fölvételekor rögzítik, ezzel készülve erre a forgatókönyvre is.

Az áthidaló hitel feltételei

Az áthidaló hitel azonos feltételekkel és paraméterekkel érhető el, mint a normál banki kölcsön. Szükséges hozzá a teljesség igénye nélkül:

  • devizabelföldi személy, tehát magyarországi lakcímmel rendelkezik,
  • minimum 3 hónap munkaviszony,
  • legalább 8 órás minimálbér,
  • terhelhető jövedelem,
  • 18-75 év közötti életkor,
  • terhelhető ingatlan, amely per, teher és igénymentes,
  • negatív BAR lista

Mivel a bank arra is felkészül, hogy nem sikerül vagy még sem akarja az ügyfél eladni a korábbi ingatlanát, a normál törlesztő időszakra kell számolnia törlesztőrészletek nagyságát, a futamidő beállítását, stb.

Az áthidaló hitel kamata azonos a normál lakáshitel kamatával.

A legmegfelelőbb konstrukció kiválasztásához kérjen ajánlatot és hasonlítsa össze az elérhető lehetőségek feltételeit.

Jelzáloghitel közvetítésben együttműködő partnerünk a C&I Hitelnet Kft. A kalkulátor üzemeltetője a hitelnet.hu.


Kapcsolatfelvétel
close slider

    a *-gal jelölt mezők kitöltése kötelező