Enter your keyword

Személyi kölcsön

Harmóniában a pénzügyekkel

A személyi kölcsön a bankoknál viszonylag könnyen és gyorsan elérhető kölcsön fajta. Nem szükséges hozzá ingatlan fedezet és általában adóstárs bevonását sem kérik. A bank azt vizsgálja, hogy mekkora jövedelem áll az ügyfél rendelkezésére, amiből biztonságosan vissza tudja fizetni a felvett személyi kölcsönt.

Sokszor összekeveredik a szabadfelhasználású hitel és a személyi kölcsön fogalma, mert bár az ingatlan fedezet nélkül felvehető személyi kölcsönre mindkettő igaz, néha a szabadfelhasználású hitel egy banknál ingatlan fedezetű hitelt jelent, illetve találkozhatunk azzal a termék variációval is, amit ingatlanfedezetű személyi kölcsönnek neveznek.

Mivel az ingatlan és egyéb tárgyi fedezet nélküli személyi kölcsön kockázatosnak ítélt pénzügyi termék, a bankok erősebb korlátokat állítanak fel, hogy ezzel próbálják minél biztonságosabbá tenni a kihelyezéseiket. Ezek a korlátok jelentik a futamidő rövidségét, mivel a személyi kölcsönök futamideje általában 6-7 évnél nem hosszabb. E miatt a törlesztőrészlete is magasabb, hiszen viszonylag rövid idő áll rendelkezésre a személyi kölcsön visszafizetésére.

Hasonló óvintézkedés a magasabb kamat, amely a bank számára felmerülő kockázatot tükrözi például egy jelzáloghitellel szemben. A személyi kölcsönök kamata 8-9 %-tól akár 20-25 %-ig is terjedhet, amely magasabb kamatokkal a bankok figyelembe veszik az esetleges veszteségek lehetőségeit is.

Természetesen a személyi kölcsönök esetében is, vizsgálják a bankok az alábbiakat:

  • életkori megfelelés,
  • jövedelem, munkahely megléte,
  • jövedelem terhelhetőség, ami a törvényi lehetőségeknél szigorúbb,
  • nemleges KHR státusz,
  • meglévő hitelek darabszáma,

továbbá egyéb, a minősítést befolyásoló tényezőket, amelyeket jellemzően nem publikálnak a bankok.

Érdemes megfontolni, amennyiben lehetőség van ingatlan fedezet bevonására, mert olcsóbb, magasabb összegű és könnyebben elérhető hitel lehetőségek érhetőek el általa.

Kapcsolatfelvétel
close slider

    a *-gal jelölt mezők kitöltése kötelező