Enter your keyword

Fix törlesztő részlet

Harmóniában a pénzügyekkel

Fix törlesztőrészlet, akár a futamidő végéig

A korábbi devizahitelek következménye, hogy ma jelentősen megnőtt a kiszámítható hitel törlesztőrészletek igénye. Érthető, mert bár nincs jelzáloghitel devizában, az esetleges kamatváltozása hitel futamideje alatt komoly törlesztőrészlet változást okozhat. A 15-20 évre fölvett hiteleknél nyilván beláthatatlan, mekkora eltérés következhet be.

Megoldás lehet a kiszámítható, fix törlesztőrészlet

A bankok mai kínálatában szerepel 5-10-15-20 éves kamatrögzítés. A 10 év kamatrögzítés az utolsó lehetőség, ahol a 10 évig fix kamat még valamilyen futamidővel összepárosítható. E fölött, tehát 15-20 év kamatrögzítés esetében már csak hozzárendelt azonos, tehát 15, ill. 20 év futamidő választható.

Annak, hogy minél hosszabb kamatperiódust, ill. akár teljesen fix törlesztőrészletet választ az adós ára van, mert a bankok az ebből fakadó kockázataikat illetve forrásköltségeik emelkedését az adó hitelében érvényesítik. A 15-20 éves kamatperiódusú lakáshitelek és egyéb hitelek kamata akár háromszorosa is lehet az éven belüli változónak mondott kamatperiódusnak. Az éven belüli kamatperiódusok 2,3 %-4 %-ig mozognak általában, míg a hosszú kamatperiódusok akár 8 % fölé is emelkednek jelenleg.

Természetesen hatalmas előny, hogy ezzel a termék választással akár a futamidő végéig kiszámítható és tervezhető kiadás lesz a hiteltörlesztőrészlete.

A kiszámítható hiteltörlesztőrészletekre van ma már a banki termékpalettán kívül más megoldás is. A lakás-takarékpénztári megtakarítások az állami támogatás nyújtásán túl használhatóak védőhálóként is. Mivel a lakás-takarékpénztári megtakarítások szerződéses paramétereit a megtakarítás megkötésekor aláírják, így az ahhoz kapcsolódó hitel felvétel kamatát, futamidejét akár 5-10 évre előre is rögzítettnek tekinthetjük. Ezzel a rögzített kamatú banki hitelekhez hasonlóan, akár 20 évre előre kiszámítható konstrukciót választhatunk, de esetenként alacsonyabb költségekkel.

A kiszámítható hitelek feltételei

A fix törlesztőrészlettel rendelkező hitelek felvétele nem különbözik bármely más hiteltől. Ezek árazásukban és az árazás változtathatóságának feltételében térnek el, e megítélés szempontjából nincs különbség. Ezért általánosan szükséges:

 • megfelelő, legalább 8 órás minimálbér,
 • nemleges BAR lista,
 • a bér terhelhetősége, azaz a JTM szabályoknak való megfelelés,
 • 18-75 év közötti életkor általában,
 • terhelhető és a bank számára fedezetként elfogadható ingatlan,

A fix törlesztőrészletű hitelek költségei

A fix törlesztőrészlettel rendelkező hitelek költségei azonosak bármely más árazású társaikéval és a banki akciók, lehetőség ezekre is hasonlóan vonatkoznak.

Fizetendő vagy akcióban elengedett lehet az:

 • értékbecslés díja,
 • folyósítási jutalék,
 • közjegyzői okirat díja,
 • földhivatali bejegyzés illetéke,

A legmegfelelőbb konstrukció kiválasztásához érdemes szakember segítségét kérni, mivel a lehetőségek kombinációja és a banki termékek széleskörű választhatósága nagy körültekintést igényel.

Jelzáloghitel közvetítésben együttműködő partnerünk a C&I Hitelnet Kft. A kalkulátor üzemeltetője a hitelnet.hu.


Kapcsolatfelvétel
close slider

  a *-gal jelölt mezők kitöltése kötelező